Het Notariaat van de Toekomst en Software Borg

22 maart 2024

Software Borg was dinsdag aanwezig op het event ‘Notariaat van de Toekomst’ dat werd georganiseerd door Notarisdossier, Van Brug Software, Sdu en Quantaris voor alle notarissen in Nederland met als onderwerp het gebruik van AI. Tijdens het event werden verschillende aspecten van AI in de notariële praktijk belicht met workshops over o.a. ‘het notariaat over 10 jaar’ en ‘AI: Datasecurity en cybercrime’ en een afsluitende discussie met een panel. Een interessante en inspirerende dag: de kansen die AI biedt aan notarissen lijken eindeloos. Maar welke rol gaan de notarissen zelf in de wereld van AI spelen?

De rol van notarissen in IT

Notarissen spelen vandaag de dag een belangrijke rol binnen de IT. Want nergens kan je in Nederland beter belangrijke zaken vastleggen en bewaren dan bij de notaris. Bij continuïteitsregelingen in de IT en ook daarbuiten spelen notarissen dan ook een sleutelrol voor bedrijven in het bieden van zekerheid en continuïteit voor het gebruik van software en hardware.

AI en het notariaat

Maar hoe zit dat straks in een wereld waar iedereen gebruik maakt van AI? Tijdens het congres kwam naar voren dat het zelf gebruiken van AI door notariaten een groot probleem kan oplossen dat nu speelt in het notariaat: het personeelstekort. Want al jaren laat het aantal notarissen in Nederland een dalende trend zien. Het aantal notariaten zonder opvolging is aanzienlijk en efficiënter werken maakt meer tijd beschikbaar voor notarissen. Een grote motivatie voor notarissen om zelf AI te gaan gebruiken.

De notaris is hard nodig bij veilig gebruik van AI

Maar het gebruik van AI zal ook de nodige risico’s met zich meebrengen voor onze hele samenleving. En hier ligt een kans voor notarissen om in de wereld van AI hun toegevoegde waarde te laten zien. Een voorbeeld: nu al worden gebruikers van AI en algoritmen gevraagd om verantwoording hierover af te leggen. Een bekend voorbeeld van waar het mis ging is de toeslagenaffaire. Dit nooit weer: we willen dat onze overheid verantwoord gebruik maakt van algoritmen.

Maar hoe kan bewezen worden welk algoritme wanneer gebruikt is en dat deze niet discrimineert? Juist: door het algoritme vast te leggen bij de notaris en te laten controleren. In samenwerking met Software Borg kan technisch vastgesteld worden wat het algoritme precies inhoudt en de notaris biedt de zekerheid van de bewaring en timestamping.

Kansen in de markt

Tijdens het congres was vooral aandacht voor het gebruik van AI door notariaten. Daarnaast bleek uit de workshops en de gesprekken die we gevoerd hebben dat notarissen bezig zijn met hun rol in de toekomst. Er liggen zeker kansen voor notarissen om hun poortwachtersfunctie in te zetten in een wereld waar AI veelvuldig ingezet wordt. Deze kansen hoeven alleen nog maar omgezet te worden in concrete diensten, die Software Borg graag samen met de notarissen gaat aanbieden.

Lees hier meer over onze samenwerking met notarissen of neem direct contact met ons op.

Auteur: Cassandra Hensen

Meer nieuws