Twee nieuwe leden NVBI beëdigd door een IT-notaris

10 februari 2017

Beroepsvereniging NVBI heeft onlangs twee nieuwe IT-experts toegevoegd aan het ledenbestand. Zij zijn beëdigd door een IT-notaris. IT-advocaat Robert Grandia en IT-inkoop expert Marian Froon zijn op dinsdag 17 Januari 2017 beëdigd, nadat ze allebei zijn geslaagd voor het verplichte examen. Wij interviewden Marian en Robert over deze stap.

Marian: Met mijn bedrijf Puurzaken ben ik gespecialiseerd in de inkoop van ICT diensten. In de praktijk zie je wel eens dat het aan een goede samenwerking en goede voorwaarden ontbreekt bij de inkoop van ICT. Bedrijven lijken zich dan vooral te focussen op lage tarieven en ICT leveranciers lijken geïnteresseerd uitsluitend in omzetmaximalisatie. Het is mijn passie om die twee werelden bij elkaar te brengen, resulterend in een overeenkomst die beide partijen kwalificeren als win-win.

Robert: Ik ben IT-advocaat en werk sinds 2011 vanuit advocatenkantoor Legalz in Rotterdam. Wij zijn een nichekantoor dat zich volledig toelegt op ICT-contracten en -geschillen. Met name staan we cliënten bij in de totstandbrenging van contracten. Ik geef daarnaast veel incompany trainingen op het gebied van contractenrecht en ICT-recht. Vanaf 1999 heb ik als advocaat bij andere advocatenkantoren gewerkt en een aantal jaren was ik senior legal counsel bij branchevereniging Nederland ICT.

Wanneer en hoe zijn jullie in aanraking gekomen met de NVBI?

Marian: Voorjaar 2015 ben ik via Mark Dielen in aanraking gekomen met de NVBI. Wij werkten toen beiden voor dezelfde opdrachtgever: Mark als ICT projectleider en ik als inkoper. Op een gegeven moment had ik Mark nodig maar was hij niet bereikbaar. Later vertelde hij dat hij die dag beëdigd werd als NVBI-lid. Zo begon het balletje te rollen.

Robert: Ik kende de NVBI via een van de leden, Jacques Honkoop. Een aantal jaren geleden hebben we samengewerkt bij een dossier voor een cliënt voor wie ik optrad inzake een geschil over zijn software. Een onderzoek van de broncode leverde toen belangrijke informatie op voor het verweer tegen een claim dat de software van de cliënt inbreuk zou maken op een product van een andere partij.

Wat was de belangrijkste reden om lid te worden?

Marian: Mijn ultieme droom is om bekend te zijn als oplosser van vastgelopen ICT_projecten: “Gedoe met een ICT-leverancier? Marian bellen!” Het NVBI-lidmaatschap ondersteunt dit: geeft meer zekerheid aan (potentiële) opdrachtgevers over mijn deskundigheid, onafhankelijkheid en integriteit. Daarnaast hoop ik ook wat kennis, ervaring en inzichten in te kunnen brengen. Het vakgebied inkoop / onderhandelen is een leuk spelletje!

Robert: De waarde van de NVBI ligt voor mij vooral in de activiteiten van de vereniging en het netwerk van professionals. Daarnaast ook de erkenning middels het lidmaatschap. Wat mij zeer aanspreekt bij de NVBI is het samenvallen van de verschillende disciplines ICT, recht en bedrijfskunde.

Wat vind je van het examen dat men moet afleggen? Wat is er goed aan, en wat zou er nog beter kunnen?

Marian: Ik vond het een pittige uitdaging, het bleek nog niet mee te vallen om een reeds uitgevoerde opdracht te structureren naar de drie deelgebieden en om alles wat ik ‘zomaar’ gedaan had in de juiste theoretische context te plaatsen. Het was ook een verhelderende exercitie: alhoewel de opdrachtgever uiterst tevreden was over de afgeronde opdracht, had ik met de kennis van nu een aantal onderwerpen zeker anders en beter aangepakt! Ben wel blij dat de lat hoog ligt: alleen dan is het echt onderscheidend.

Robert: Het examen is voor iedereen anders omdat je kennis en deskundigheid op drie gebieden (ICT, recht en bedrijfskunde) moet laten zien. Voor mij was het een nuttige en leerzame oefening om een probleemstelling multidisciplinair te benaderen. Dat past wel in mijn persoonlijke lijn van ontwikkeling: geschillen zijn in de regel ook niet sec juridisch en ook bij de onderhandeling over (de sluiting van) ICT-contracten spelen vele belangen een rol en is het identificeren van die belangen key om tot oplossingen te komen.

Denk je dat het NVBI-lidmaatschap helpt om beter advies te kunnen geven? Waarom wel of niet?

Marian: Ja, door het netwerk (sparren) en de bijeenkomsten (aanscherpen en uitbreiden kennis).

Robert: Het lidmaatschap op zich verandert niets. Door middel van het netwerk van leden kun je wel laagdrempelig in contact komen met andere professionals met hun eigen expertise. Dat is een toegevoegde waarde voor mijn eigen werk.

Heb je nog advies aan mensen die overwegen NVBI-lid te worden?

Marian: Onderschat het niet en vooral: geniet ervan!

Robert: Ja, gewoon doen! De NVBI is een mooie club van professionals om je bij aan te sluiten. Ik hoop en verwacht in de komende jaren veel profijt te hebben van het lidmaatschap.

Zie ook www.nvbi.nl

Meer nieuws