Het antwoord op deze vraag wordt in Nederland met grote nauwkeurigheid gegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het belang van de vraag is natuurlijk wel duidelijk. Daarachter ligt de vraag wat moet ik doen, wat kan ik verwachten?
Volgens de CBS Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening (vierde kwartaal 2017) gingen in 2017 in totaal 108 IT-bedrijven failliet. Dit zijn er meer dan in 2016 maar minder dan 2015 toen er respectievelijk 91 en 130 bedrijven failliet gingen.
Hierbij treft u een link naar de Rabobank Cijfers en trends waarin figuur 3 aantoont, dat het aantal bedrijven in IT-dienstverlening sneller groeit dan de omzet rechtvaardigt. Dat kan alleen maar betekenen dat zo’n situatie op termijn moet leiden tot een “shake-out”. Het zal niet geheel alleen om softwareleveranciers gaan, maar dat die een groot deel vormen van deze groep is wel verklaarbaar. Er zijn twee feiten van belang:
Het probleem is natuurlijk wel dat er steeds meer starters komen, en er ook van de toepassingen van computerprogramma’s steeds vaker in dezelfde vijver gevist wordt. Een belangrijk aandachtspunt voor gebruikers is, dat steeds meer aandacht besteed moet worden aan de vraag: hoe staat het met de continuïteit van mijn software. Want de gebruiker is diegene die verantwoordelijk is voor de naleving van wet- en regelgeving die rusten op zijn met behulp van software verzamelde gegevens.