Continuïteitsoplossingen

In een tijd waarin geopolitieke spanningen oplopen en technologische afhankelijkheden toenemen, wordt het borgen van continuïteit in IT-systemen steeds crucialer. Bedrijven leunen met hun software en bijbehorende data zwaar op (vaak buitenlandse) leveranciers voor hun dagelijkse operaties. Die afhankelijkheid brengt risico’s met zich mee. IT-continuïteit moet aantoonbaar geborgd zijn, technisch én juridisch. Een goede escrow-regeling bij de notaris is geen overbodige luxe, maar een strategische noodzaak.

Neem contact op met onze escrow specialist

Borg je rechten op software

Stel je kritieke IT-systemen veilig

Een escrow-regeling van Software Borg, via een onafhankelijke notaris in Nederland, is een juridisch instrument waarmee bedrijven de werking van hun kritieke software en applicaties kunnen veiligstellen. Het recht van de gebruikers wordt goed vastgelegd terwijl de IE-rechten van de leverancier geborgd zijn.

In het geval van discontinuïteit bij een softwareleverancier – bijvoorbeeld door faillissement, overname of niet-toegestane staking van de dienstverlening – zorgt een escrow-regeling ervoor dat je als afnemer niet buitenspel staat.

 

Technische toegang in tijden van nood

Escrow bij Software Borg

Door de broncode via Software Borg bij een onafhankelijke notaris in escrow te geven, heb je als leverancier de garantie dat dit veilig en vertrouwd gebeurd. Doordat je als afnemer deelneemt aan de escrow-regeling, heb je de garantie dat je bij discontinuïteit toegang krijgt tot de broncode.

Hierdoor kun je zelf de software beheren, onderhouden of je door een derde partij laten ondersteunen. Zonder een dergelijke regeling zou je in één klap geconfronteerd kunnen worden met stilstand.

Neem contact op over de mogelijkheden

Wat is een escrow-regeling en waarom heb je die nodig?

Een escrow-regeling is een overeenkomst tussen jou als gebruiker van software en een softwareleverancier of -distributeur, waarin staat dat de leverancier de broncode van de software / applicatie via een escrow-agent ‘deponeert’ voor de gebruiker. Dat betekent dat de softwareproducten die zij ontwikkeld hebben of aanbieden, veiliggesteld zijn door de escrow-agent.

Gaat de leverancier failliet, wordt de applicatie uitgefaseerd of is er een andere discontinuïteit, dan behoud jij toegang tot de broncode van de software en kun je hiermee blijven werken.

In een escrow-overeenkomst vindt je een specifieke beschrijving van de broncode en op welke gronden deze broncode moet worden vrijgegeven. Daarnaast wordt de escrow-agent vastgelegd en alle mogelijke aanvullende servicediensten en specifieke ondersteuning.

Elke organisatie waarbij software of een applicatie belangrijk is voor de algemene bedrijfscontinuïteit, doet er goed aan om dit vooraf vast te leggen in een continuïteitsregeling. De belangrijkste reden om als bedrijf of overheid escrow te willen, is dat je software of applicatie bedrijfskritisch is. Daarom wil je niet afhankelijk zijn van één partij om dit te borgen.

In sommige gevallen is een escrow-regeling zelfs verplicht.

Als bedrijf wil je natuurlijk graag voldoen aan de steeds toenemende en strengere wet- en regelgeving. Om hiermee compliant te zijn, wordt steeds vaker een escrowregeling vereist. Zoals bij SOC2 (banken en verzekeraars), ARBIT (Rijksoverheid) of in de GIBIT (gemeenten).

Daarnaast is bedrijfscontinuïteit bijvoorbeeld een eis in de Baseline Informatiebeveiliging van de Overheid (BIO), zoals omschreven in artikel 17. Wanneer je samenwerkt met of levert aan een overheidsinstelling, moet je voldoen aan een aantal standaarden voor digitaal verkeer. Zo ook het maken van afspraken om de continuïteit te borgen.

Een goede escrow-agent heeft verstand van zowel de juridische als technische kant van zaken. Als dit niet het geval is worden vaak dingen over het hoofd gezien. Daardoor kan de gehele continuïteitsregeling ontkracht worden.

Een goede escrow-agent bemiddelt tussen twee of meerdere partijen en weet alles op de juiste manier vast te leggen en te deponeren bij een ‘Trusted Third Party’ (TTP). Software Borg werkt uitsluitend samen met (IT-)notarissen als TTP.

De werkwijze van Software Borg heeft als doel een continuïteitsregeling te realiseren ten gunste van alle betrokken partijen. De klanten van de leverancier van de software (on-premise, in de Cloud of via SaaS) worden door onze oplossingen verzekerd van toegang tot de software en data, met respect voor de positie en rechten van de leverancier. De leverancier kan aan haar klanten verzekeren dat continuiteit van het gebruik van de software en data geregeld is. Twee bijkomende voordelen voor de leverancier zijn:

  • de kans op een doorstart in geval van faillissement met behoud van alle klanten wordt vergroot
  • de IE-rechten op de broncode van de leverancier worden vastgelegd en beschermd tegen ongewenst of ongeautoriseerd gebruik door derden

Onze continuïteitsoplossingen zorgen ervoor dat de belangen van de licentienemer geborgd zijn waarbij de belangen van de licentiegever niet worden aangetast. Wij begrijpen als geen ander de zorgen van de softwareleverancier en borgen deze op een betrouwbare, transparante en wettelijke manier bij een (IT-)notaris. Door je ‘goud’ niet bij een commerciële partij achter te laten, hoef je nooit bang te zijn dat deze in verkeerde handen valt of misbruikt wordt.

Deponeren van intellectuele eigendomsrechten bij een (IT-)notaris biedt optimale rechtszekerheid voor de bescherming van de IE-rechten van het software house. Daarbij is ook juridisch vastgelegd dat, de bij de regeling aangesloten licentienemers, in geval van een afgifte nooit meer krijgen dan waar men volgens de licentie recht op heeft.

Een softwaregebruiker (licentienemer) kent bij het gebruik van software continuïteitsrisico’s, zoals:

  • het stopzetten van het onderhoud op de software door de licentiegever als gevolg van een koerswijziging of een overname
  • een faillissement van de licentiegever van de betreffende software
  • cybercrime (ransomware)

Op het moment dat het bedrijfskritische software betreft, zijn de risico’s alleen maar groter. Het nemen van maatregelen om de continuïteit van het informatiesysteem (software en data) te borgen wordt hierdoor nog belangrijker.

De rechtspositie van de softwaregebruiker speelt hierbij een cruciale rol. Dit is in de praktijk vaak niet of heel slecht geregeld. De continuïteitsoplossingen van Software Borg bieden hier een antwoord op. Het stelt de softwaregebruiker ook in staat blijvend te voldoen aan de vele wettelijke verplichtingen die rusten op informatiesystemen en de daarin opgeslagen gegevens (compliance).

Business Continuity Management (BCM) / bedrijfscontinuïteitsbeheer identificeert het proces van potentiële bedreigingen voor een organisatie. BCM biedt een kader om tegen deze bedreigingen weerstand te bieden onder andere door in staat te zijn effectief te kunnen reageren. Door de digitalisering van alle sectoren in onze economie is informatiebeveiliging een groot onderdeel hiervan geworden. Informatiebeveiliging hanteert volgens de BIV-classificatie drie gebieden:

  • Beschikbaarheid (continuïteit)
  • Integriteit
  • Vertrouwelijkheid (exclusiviteit)

Er dient een doordacht evenwicht te zijn tussen deze drie gebieden.

Een softwareleverancier geeft zijn broncode in escrow af in het vertrouwen dat daar niets mee kan gebeuren en de software beschikbaar blijft voor de gebruikers, wanneer dat nodig is. Daarom is het van belang software escrow voor je applicatie te regelen bij een betrouwbare partij die bovendien zelf niet failliet kan gaan.

Zekerheid

Een notaris is een onafhankelijke vertrouwenspersoon die zich moet houden aan door de Nederlandse wet gestelde regels. Een notaris kan, in tegenstelling tot een commerciële escrowpartij, niet worden overgenomen door een grote investeringsmaatschappij of buitenlandse onderneming. Wanneer een notaris wegvalt neemt een andere notaris, die zich aan dezelfde strenge wettelijke regels moet houden, de zaken over.

Dwingende rechtskracht

Ook biedt de notaris een andere vorm van zekerheid: aktes van een notaris hebben dwingende rechtskracht (de datum van ondertekening en de identiteit en hoedanigheid van partijen liggen vast), waardoor ze moeilijk aangevochten kunnen worden in de rechtszaal.

Zorgplicht voor beide partijen

De notaris heeft daarnaast een zorgplicht die geldt voor zowel de softwareleverancier als jou als gebruiker. Hij of zij komt dus op voor de belangen van beiden. Als iets bij de notaris in escrow is, is het dus zeker en goed geregeld.

Continuïteitsrisico voor Nederlandse bedrijven

Onzekere markt vraagt om continuïteitszekerheid

Veel Nederlandse bedrijven maken gebruik van buitenlandse IT- of clouddiensten, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud. De afgelopen tijd is er veel aandacht voor digitale soevereiniteit, Arjen Lubach waarschuwde er ook voor in zijn 20 minuten durende uitzending van Diep Duik Donderdag over onze afhankelijkheid van ’the Cloud’.

Het geopolitieke risico van Amerikaanse IT-dienstverleners

Deze IT- en clouddiensten vallen onder Amerikaanse wetgeving — en dat vormt in de huidige geopolitieke situatie een toenemend continuïteitsrisico. Denk hierbij vooral aan:

  • Handelsconflicten of sancties, waardoor de kosten voor dergelijke diensten opeens een stuk hoger zijn en, erger nog, de toegang tot bepaalde diensten geblokkeerd kunnen worden.
  • Politieke instabiliteit, die gevolgen heeft voor internationale samenwerking of technologische export.
Neem contact op om risico te beperken

Continuïteit is geen nice-to-have meer

Zonder escrow ben je overgeleverd aan geopolitieke grillen

Stel je voor dat door een escalatie in geopolitieke spanningen een IT-dienstverlener niet langer in staat is om ondersteuning te bieden voor jouw software of zelfs de toegang tot jouw software blokkeert. Zonder goede escrow- en continuïteitsafspraken ben je dan overgeleverd aan de grillen van de geopolitiek.

Waar continuïteit vroeger vooral geassocieerd werd met back-ups en disaster recovery is het tegenwoordig een strategisch thema op boardroom-niveau. Escrow-regelingen zijn daar een essentieel onderdeel van. Ze vormen de brug tussen juridische zekerheid en technologische onafhankelijkheid.

Voorbeeld van wat er mis kan gaan

Weerbaarheid op dit terrein is essentieel, kijk maar naar het voorbeeld van de Amsterdam Trade Bank in 2020 waar een combinatie geopolitieke onrust en van technologische afhankelijkheid heeft geleid tot een wezenlijk operationeel risico.

Neem contact op om geen risico te lopen

Wat moet er in een goede escrow regeling zitten?

In een goed ingerichte escrow- of continuïteitsregeling wordt:

Maatwerk van Software Borg

Onze experts helpen je graag bij de escrow overeenkomst

Referenties & klantverhalen

Wat klanten vertellen over onze escrow

Software Borg is voor ons een fijne partner waarmee we al jarenlang zaken doen. Alle juridische zaken regelen zij, daar hebben we zelf geen omkijken naar. Jaarlijks wordt de broncode DigiOffice gecontroleerd... Lees meer

Niels van der Steenhoven, directeur Ontwikkeling van DigiOffice 

Samen met Paul en Jesse hebben we gekeken naar hoe broncode escrow voor ons het beste in te richten valt. Een depot bij de IT-notaris gecombineerd met online deponeren bleek de beste oplossing voor ons.

Paul Mignot, Founder & CEO / Rob Everhardt, Founder & CTO

Aan onze klanten van Zorg GGZ beloven we: ‘Jouw administratie, onze zorg’. Die belofte komen we voor de continuïteit van het gebruik van de applicatie na door de software escrowregeling bij Software Borg te beleggen.

Marcel Hofstede, Strategisch Marketeer Axians

Samen met haar Gebruikersvereniging heeft PinkRoccade gekozen voor Software Borg: "Het is belangrijk om partners te hebben die direct begrijpen dat continuïteit in dienstverlening een hoge prioriteit heeft..." Lees meer

Theo Timmermans, Bestuursadviseur Gebruikersvereniging 

De afgelopen tijd hebben de IT-juristen ons goed geholpen om alles te regelen voor het inrichten van de continuïteitsregeling voor Peutermonitor. Onze klanten kunnen hiermee voldoen aan de GIBIT-regelgeving.

Sebastiaan Baauw, Adviseur & Partner 

De continuïteit van de examensoftware die wij gebruiken wordt al jaren geborgd door Software Borg en de notaris. Juridische en technische ontwikkelingen worden telkens meegenomen zodat de escrow up-to-date blijft.

Henk Scholten, manager DUO

Software Borg is voor ons een fijne partner waarmee we al jarenlang zaken doen. Alle juridische zaken regelen zij, daar hebben we zelf geen omkijken naar. Jaarlijks wordt de broncode DigiOffice gecontroleerd... Lees meer

Niels van der Steenhoven, directeur Ontwikkeling van DigiOffice

Samen met Paul en Jesse hebben we gekeken naar hoe broncode escrow voor ons het beste in te richten valt. Een depot bij de IT-notaris gecombineerd met online deponeren bleek de beste oplossing voor ons.

Paul Mignot, Founder & CEO / Rob Everhardt, Founder & CTO

Aan onze klanten van Zorg GGZ beloven we: ‘Jouw administratie, onze zorg’. Die belofte komen we voor de continuïteit van het gebruik van de applicatie na door de software escrowregeling bij Software Borg te beleggen.

Marcel Hofstede, Strategisch Marketeer Axians

Samen met haar Gebruikersvereniging heeft PinkRoccade gekozen voor Software Borg: "Het is belangrijk om partners te hebben die direct begrijpen dat continuïteit in dienstverlening een hoge prioriteit heeft..." Lees meer

Theo Timmermans, Bestuursadviseur Gebruikersvereniging 

De afgelopen tijd hebben de IT-juristen ons goed geholpen om alles te regelen voor het inrichten van de continuïteitsregeling voor Peutermonitor. Onze klanten kunnen hiermee voldoen aan de GIBIT-regelgeving.

Sebastiaan Baauw, Adviseur & Partner

De continuïteit van de examensoftware die wij gebruiken wordt al jaren geborgd door Software Borg en de notaris. Juridische en technische ontwikkelingen worden telkens meegenomen zodat de escrow up-to-date blijft.

Henk Scholten, manager DUO

Software Borg is voor ons een fijne partner waarmee we al jarenlang zaken doen. Alle juridische zaken regelen zij, daar hebben we zelf geen omkijken naar. Jaarlijks wordt de broncode DigiOffice gecontroleerd... Lees meer

Niels van der Steenhoven, directeur Ontwikkeling van DigiOffice

Samen met Paul en Jesse hebben we gekeken naar hoe broncode escrow voor ons het beste in te richten valt. Een depot bij de IT-notaris gecombineerd met online deponeren bleek de beste oplossing voor ons.

Paul Mignot, Founder & CEO / Rob Everhardt, Founder & CTO

Aan onze klanten van Zorg GGZ beloven we: ‘Jouw administratie, onze zorg’. Die belofte komen we voor de continuïteit van het gebruik van de applicatie na door de software escrowregeling bij Software Borg te beleggen.

Marcel Hofstede, Strategisch Marketeer Axians

Samen met haar Gebruikersvereniging heeft PinkRoccade gekozen voor Software Borg: "Het is belangrijk om partners te hebben die direct begrijpen dat continuïteit in dienstverlening een hoge prioriteit heeft..." Lees meer

Theo Timmermans, Bestuursadviseur Gebruikersvereniging

De afgelopen tijd hebben de IT-juristen ons goed geholpen om alles te regelen voor het inrichten van de continuïteitsregeling voor Peutermonitor. Onze klanten kunnen hiermee voldoen aan de GIBIT-regelgeving.

Sebastiaan Baauw, Adviseur & Partner

De continuïteit van de examensoftware die wij gebruiken wordt al jaren geborgd door Software Borg en de notaris. Juridische en technische ontwikkelingen worden telkens meegenomen zodat de escrow up-to-date blijft.

Henk Scholten, manager DUO

Een selectie van onze klanten

Escrow diensten

Software Borg helpt bedrijven met escrow en continuïteit

De wereld verandert — en snel ook. Bedrijven kunnen zich niet langer veroorloven om blind te vertrouwen op leveranciers, hoe groot of gerenommeerd ook. Continuïteit moet aantoonbaar geborgd zijn, technisch én juridisch. Een escrow-regeling bij de notaris is geen overbodige luxe, maar een strategische noodzaak.

Wil je weten hoe jouw organisatie continuïteit kan garanderen? Dan is dit hét moment om met één van de continuïteitsexperts van Software Borg om tafel te gaan en de juiste continuïteitswaarborgen in te richten zodat jouw operationele risico geminimaliseerd wordt.

Software escrow SaaS escrow Kennis escrow Data escrow

Jouw vertrouwde partner in continuïteit voor IT

Neem contact op voor een gratis consult met een escrow-expert.